Formaat QR code
Een QR code bevat veel informatie die je met het oog niet kunt zien. Met een telefoon of scanner kun je deze code uitlezen en krijg je de achterliggende informatie te zien. Je kunt een QR code op verschillende manieren gebruiken. Van autoreclame tot een visitekaartje. Het is daarbij logisch dat het formaat niet op beide objecten gelijk is. Hoe groot moet het zijn zodat klanten de code eenvoudig kunnen gebruiken? Op deze pagina lees je meer informatie over het formaat QR code.
De naam QR staat voor Quick Response, wat ‘snelle reactie’ in het Nederlands is. Met deze code krijg je direct een antwoord op de ‘vraag’ die erin is verwerkt. Is het een URL dan wordt internet geopend zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Je kunt er allerlei extra dingen in verwerken wat het voor de klant eenvoudiger maakt om het te gebruiken.
Hoe groot is een gemiddelde QR code?
Het formaat QR code verschilt enorm. Dit heeft er onder meer mee te maken waarop het wordt gebruikt. Allerlei onderdelen van bijvoorbeeld kunnen een dergelijke code bevatten. Als je deze scant kun je het artikel bestellen en extra informatie bekijken. Deze zijn vaak klein van formaat. Je moet daarbij denken aan 5 x 5 millimeter. Je vindt ze vaak aan de onderzijde van het product.
Op een visitekaartje worden vaak grotere formaten gebruikt. Je kunt het op de achterkant laten afdrukken waardoor je deze zijde direct hebt ‘gevuld’. Het formaat is dan ongeveer 6 x 6 centimeter. Je kunt er voor kiezen dit schuin te plaatsen waardoor het geheel iets speelser wordt.
Van kleiner gaan we langzamer naar groot. Wellicht heb je wel eens een bus voorbij zien komen met een pakkende reclame. Indien je hierbij een QR code wilt gebruiken, moet dit een groot formaat zijn. Je wilt immers dat mensen het van een afstand kunnen gebruiken, zelfs wanneer de bus, tram of ander voertuig beweegt. Bij dit formaat moet je meer denken aan een A1 formaat. Zo weet je zeker dat de code gezien wordt en gebruikt kan worden.
Formaat QR code drukwerk
Voor drukwerk is het belangrijk dat de kwaliteit hoog is. Vooral bij een iets kleinere afmeting wil je niet dat het onbruikbaar wordt omdat de lijnen niet goed worden afgedrukt. een DPI van minimaal 300 is dan ook aanbevolen voor kleinere afdrukken. Ook voor een visitekaartje is dit aan te raden. De kans op ‘pixels’ in je ontwerp wordt op die manier vrijwel nihil. Voor posters en andere groot formaat drukwerk is een DPI van 150 aan te bevelen.
De camera van een telefoon kan zeer gedetailleerd een foto maken van een object, de kwaliteit neemt steeds meer toe waardoor de codes kleiner kunnen worden dan enkele jaren geleden. Echter kan een printer niet steeds scherper op een bepaald formaat afdrukken. Dit heeft onder andere met de inkt en het papier te maken. Het formaat van een QR code voor drukwerk wordt daarom ook aangeraden om minimaal 1 x 1 centimeter aan te houden.
Eigen QR code aanmaken
Wil jij zelf een QR code maken? Er zijn verschillende websites waar je dit gratis kunt doen. Je kunt het vervolgens opslaan en gebruiken in een ontwerp of een opdruk. Als je de code scant die je op deze pagina ziet, dan zul je merken dat je naar de homepage gaat. Iedereen kan met een aantal eenvoudige stappen een eigen QR code aanmaken en gebruiken voor drukwerk. De kleuren kun je aanpassen in je ontwerp, echter is de herkenbaarheid dan minder groot. Het is dan ook aan te raden om de originele kleuren te gebruiken.